Alle blogposts

EHBO in je dansclub

banner ehbo

Dansen is leuk en gezond, maar af en toe geraakt iemand toch geblesseerd. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten wat je moet doen om die persoon te helpen - en om het juiste materiaal ter beschikking te hebben. Daarom voorziet Gezond Sporten Vlaanderen richtlijnen, e-learnings & 10% korting op EHBO-koffers. Hieronder vind je een samenvatting van het artikel.
 

1. Zorg voor de juiste EHBO-artikelen

Zorg ervoor dat je altijd minstens één EHBO-koffer in de dansclub hebt. Gezond Sporten Vlaanderen heeft samen met EHBO-koffer.nl een speciale sport EHBO-koffer samengesteld, waar je overigens 10% korting op krijgt met de kortingscode gezond-sporten.


Je kunt uiteraard ook zelf een EHBO-koffer samenstellen, of de jouwe aanvullen. Bekijk hieronder de checklist van noodzakelijke items:

Daarnaast bekijk je best nog welke specifieke risico's je ziet in jouw dansclub (bv. op basis van jouw dansstijlen, doelgroepen,...). Zo kunnen onderstaande aanvullingen in sommige gevallen nuttig zijn.

ehbo checklist extra


2. Zorg ervoor dat de EHBO-artikelen bruikbaar zijn

Je hebt een complete EHBO-koffer in je club? Top! 

Maar is ze voor iedereen toegankelijk? Of staat ze in een kast of bureau die standaard op slot zit? Weet iedereen wel waar de koffer zich bevindt? En kijkt iemand regelmatig na of de gebruikte artikelen worden aangevuld? En of de producten niet vervallen zijn?

Een EHBO-koffer is pas nuttig als iedereen hem ook werkelijk kan gebruiken in geval van nood. Maak daarom iemand verantwoordelijk voor EHBO: die persoon zorgt ervoor dat de EHBO-koffer voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is, en dat de inhoud van de koffer regelmatig wordt nagekeken en aangevuld. Maak bij het nakijken gebruik van de checklist.

3. Volg een bijscholing EHBO 

Je hebt dus een EHBO-koffer in de club die voor iedereen toegankelijk is en regelmatig wordt nagekeken. Maar is er ook altijd iemand aanwezig in je club die EHBO kan toepassen? Als dat niet zo is, dan is een EHBO-cursus zeker nuttig. Voor je bestuur, vrijwilligers, lesgevers,... maar ook voor je dansers. 

Gezond Sporten Vlaanderen ontwikkelde samen met het Rode Kruis en de Vlaamse Trainersschool een e-learning "Eerste hulp in de sportclub". De e-learning kun je volgen op je eigen tempo, en na afloop krijg je een erkend bijscholingsattest van de Vlaamse Trainersschool.