Alle blogposts

Gezond sporten in tijden van corona

sportencorona1

Het coronavirus treft ons in het hart van onze werking. Geen wedstrijden, geen bijscholingen of workshops, maar vooral: geen wekelijkse danslessen bij je club. En dat terwijl experts ons allemaal toch aanraden om te blijven bewegen.

Maar waarom is het juist zo belangrijk om te blijven bewegen in deze periode? En waarop moet je allemaal letten? Wij spraken met Jasmien Vanlommel (docent VTS-dansopleidingen) om je daarin op weg te helpen!

Jasmien Vanlommel is kinesist in Antwerpen en afgestudeerd als sportkinesist. In Berchem werkt ze in Your Health Coach, een centrum waar kinesitherapie, personal training, diëtiek en podologie worden gecombineerd om mensen te begeleiden naar een gezonde en actieve levensstijl. Al verschillende jaren is ze actief in de dansscene, als danser, maar ook als jurylid in het wedstrijdcircuit van Dansport Vlaanderen en als lesgeefster van de initiatoropleidingen dans voor het vak “veilig sporten”. De ideale persoon dus om je wegwijs te maken in hoe te bewegen in deze uitzonderlijke periode.

sportencorona2

Waarom is het zo belangrijk om in deze coronatijden te blijven bewegen?

Er zijn verschillende voor de hand liggende redenen waarom blijven bewegen zo belangrijk is. Bijvoorbeeld: behouden van je conditie, behouden van je spierkracht, je mentaal goed voelen,… Het belangrijkste, vind ik persoonlijk, is dat voldoende bewegen bijdraagt aan de balans in je dag. Iemand die gezond is en zich goed blijft voelen, ook op mentaal vlak, heeft vaak een goede balans in zijn leven. Een balans tussen productief zijn, ontspannen, fysiek actief zijn, sociaal zijn,… Door deze coronatijden wordt onze balans dus wel wat door mekaar geschud. Het sociale contact moet je aanpassen (meer online contact vanop afstand), je wekelijkse danslessen zijn geannuleerd,… Daarom is het belangrijk om die dingen zo veel mogelijk te blijven doen, met respect voor de maatregelen natuurlijk.

Wat kan je beter wel of niet doen om een gunstig effect te hebben op je immuniteit?

Zoals ik al vermeldde, draait alles erom een balans te behouden binnen je lichaam. Wanneer je lichaam uit balans is (en dat kan ook door te veel, te lang of te hard sporten), kan het ook minder weerstand bieden. Zo heb je minder reserves om je weerbaar te maken tegen bv. virussen of bacteriën. Iets wat je uiteraard niet wilt hebben in deze tijden.

Dit is niet het moment om bv. aan je conditie te werken. Je immuniteit komt dan namelijk enkele weken onder druk te staan. Matig sporten, waarbij je niet langer dan een uur sport en je sport zonder buiten adem of uitgeput te geraken, is ideaal.


Is je lichaam toch uit balans? Luister dan naar je lichaam om het zo snel mogelijk weer in evenwicht te brengen. Dat wil zeggen dat, als je je verkouden of ziek voelt, het belangrijk is om voldoende rust te nemen en gezond te eten. Eenmaal terug in balans, kun je gerust weer beginnen te sporten. Vlieg er ook dan niet te stevig in en laat je lichaam weer wennen aan de activiteit. Langzaam de intensiteit en de duur van het sporten opbouwen, is de boodschap.

Waarop moet je letten als je samen met je huisgenoten of een vriend wil sporten?

Om de coronamaatregelen te respecteren, sport je het best met een huisgenoot of één vriend. Kies dan ook telkens dezelfde vriend met wie je afspreekt en wissel doorheen de tijd niet van vrienden om mee te sporten. Samen sporten als één van de twee ziek is, is ook ten strengste af te raden.

Let op dat je te allen tijde minstens anderhalve meter afstand van mekaar houdt. Jammer genoeg is het nu dus niet het moment om je duochoreo te oefenen. Spreek apart ergens af en raak enkel je eigen materiaal aan (handdoek, drinkfles, fiets,…). Wandel je graag samen naar een plek? Geen probleem! Maar denk telkens aan die anderhalve meter afstand.

Heb je tips om dansen binnen aangenamer te maken? 

Er zijn tegenwoordig een hele reeks danstutorials beschikbaar online: degene die dansscholen ter beschikking stellen voor hun leden, maar ook internationaal is er een groot aanbod. Heel leuk allemaal, hoe pak je dat het best aan, thuis dansen?


Om het dansen thuis een stuk aangenamer te maken, kun je gebruik maken van deze tips:

1. Zoek een goede plaats met veel ruimte

Als je nergens een plaats vindt waar voldoende ruimte is, kun je altijd even wat dingen verzetten. Zoals bv. een tafel die aan de kant gaat.

2. Zet een raam open

Zo zorg je ervoor dat je voldoende zuurstof hebt. Momenteel zijn de temperaturen hier ideaal voor. Wordt het wat kouder? Zet je raam dan niet volledig open. Een koude wind kan ervoor zorgen dat je spieren afkoelen, wat de kans op blessures verhoogt.

3. Videogesprek met enkele vrienden

Als er een tutorial is die je graag met je vrienden leert, kun je via een videogesprek met hen in contact blijven terwijl jullie allemaal de choreo leren. Dan voelt het net iets meer aan als een real life dansles. Je kunt ook een leuk muziekje opzetten en wat dansen/jammen met je vrienden. Je hoeft daarvoor zeker geen tutorial te volgen: spreek bv. af dat iedereen om de beurt een move doet of dat iedereen afwisselend de muziek mag kiezen.

4. Plaats een spiegel

Wil je graag details verbeteren? Zoek dan een plek waar je een spiegel kan plaatsen. Geen spiegel? Je kunt ook ’s avonds (wanneer het buiten al een beetje donker is), dansen voor een raam. Als het binnen lichter is dan buiten, kun je jezelf in het raam zien. Een andere mogelijkheid is jezelf filmen en later herbekijken.

5. Techniek oefenen

Op techniek oefenen kan nooit kwaad, want er is altijd ruimte voor verbetering! Zijn er bepaalde technieken of moves die je altijd al hebt willen proberen? Dit is je kans! Er is niemand die op je vingers kijkt, dus je kunt in alle rust je eigen groove vinden.

Dat geldt ook voor het uittesten van andere dansstijlen. Altijd al eens een dancehall-les willen proberen? Online vind je verschillende steps die je nu in alle rust kan oefenen.

Let wel op: dit is niet het moment om spectaculaire moves uit te proberen! Dat doe je het best onder begeleiding van een ervaren dansdocent in een ruimte die ervoor geschikt is, om blessures te vermijden.

Wat kun je doen om blessures te voorkomen?

Een goede dansles of trainingsmoment bevat steeds een opwarming en een cooldown. Natuurlijk hebben alle danstutorials die niet.

Let er dus op dat je, voor je begint te dansen (of het nu met een tutorial is of niet), start met een opwarming. Een goede opwarming duurt ongeveer 10 minuten die geleidelijk aan opbouwt in intensiteit. De bedoeling van een goede opwarming is, dat je voldoende doorbloeding hebt doorheen je lichaam.

Je danssessie afsluiten, doe je het best met een goede cooldown, waarin bv. gestretcht wordt. Een cooldown kan al vanaf 5 minuten, waarbij je de activiteit langzaam mindert en je enkele statische stretches uitvoert.

Drink ook voldoende water voor, tijdens en na de les.

Draag je dansschoenen zoals je dat ook in de les zou doen. Zelfs voor klassieke dansstijlen is het aan te raden om schoenen te dragen, zeker als je buiten danst. Draag, zoals anders, kledij die geschikt is om te sporten. Laat je sieraden achterwege.

Let op je omgeving en zorg ervoor dat je jezelf niet kunt blesseren. Denk bv. aan een voorwerp dat in de weg staat, waar je je aan kan stoten.

Wat kun je doen om jezelf te motiveren om te blijven bewegen?

Eerst en vooral: kies een fysieke activiteit die je graag doet. Uiteraard worden we momenteel wat beperkt in onze keuze, maar als je een activiteit vindt die je graag doet, is het gemakkelijker om die vol te houden. Ga je af en toe wandelen, maar doe je dat eigenlijk niet zo heel graag? Probeer dan dingen te vinden die het wandelen aangenaam maken: zet een leuk muziekje op, luister naar een podcast, doe het samen met een huisgenoot of een vaste vriend,…

Als je een activiteit doet met iemand samen, heb je nog een extra motivatie om ze vol te houden. Je maakt dan het best samen afspraken over wanneer de activiteit plaatsvindt.

Als je liever alleen beweegt, maak je ook het best een planning op. Leg in je week enkele momenten vast wanneer je gaat bewegen. Indien het mogelijk is, kun je daar ook een routine in vinden. Ga bv. elke dag even kort wandelen op hetzelfde uur. Zo creëer je een gewoonte die niet moeilijk is om te blijven volhouden.