Alle blogposts

Internationale dag tegen racisme

Internationale dag tegen racisme (Blogbanner)


21 maart is de internationale dag tegen racisme. De dag staat in het teken van verdraagzaamheid en bindt de strijd aan tegen racisme.


Waarom?

Racisme is jammer genoeg nog steeds wijd verspreid in onze samenleving. In 2022 opende Unia bijvoorbeeld maar liefst 735 dossiers voor raciale criteria. Meer dan 2 dossiers per dag dus, en dat is maar het topje van de ijsberg, want verre van alle feiten worden gemeld. Racisme beïnvloedt elke dag het leven van heel veel mensen, gaande van microagressie tot fysiek geweld en erger.


Wat kun je doen tegen racisme?

Disclaimer: hieronder geven we enkele tips en startpunten om de strijd aan te gaan met racisme en discriminatie, maar uiteraard is die lijst niet volledig.

Als omstaander

Lees je in over racisme. Word je bewust van je eigen privileges. Onder meer bij Unia, KifKif, Cargo Confetti,... vind je een schat aan informatie over (anti)racisme. 

Luister naar personen van kleur: veeg hun ervaringen niet onder de mat, maar luister écht. Ook, en vooral, als dat je ongemakkelijk maakt. 

Steun personen van kleur op andere manieren: koop bijvoorbeeld bij black owned businesses, versterk de stemmen van personen van kleur op social media door hun posts te delen, zorg voor kleur in je boekenkast en speelgoed, vraag als dansclub docenten van kleur voor workshops,...

Ben je getuige van racisme? Speak up! Zoals Desmond Tutu ooit zei: "If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor." Lees bijvoorbeeld bij WATWAT hoe je kunt reageren.


Als dansclub

Als dansclub kun je een beleid uitwerken rond racisme. Weet je niet goed waar te beginnen? ICES, het centrum voor ethiek in de sport, organiseert morgenavond 21 maart een webinar "Omgaan met diversiteit in de sportclub". Ook Danssport Vlaanderen bekijkt graag met jou hoe je jouw clubbeleid kunt uitwerken.

Merk je in je dansclub uitingen van racisme op? Reageer dan. Grenswijs geeft je heel wat informatie over hoe je dat aanpakt. Wil je je daarrond bijscholen? Volg dan de bijscholing "Reageren op discriminerend gedrag" van de Vlaamst Trainersschool op 16 mei.


Als slachtoffer

Blijf er niet alleen mee zitten, maar spreek erover als je racisme meemaakt. Praat met iemand die je vertrouwt en die jou begrijpt. Weet je niet bij wie je terecht kunt? Onder meer Awel en Tele-onthaal staan elke dag gratis en anoniem voor je klaar.

Meld jouw ervaring met racisme. Dat kan onder meer bij Unia, maar als het gaat om een situatie in een van onze dansclubs, kun je ook terecht bij de club-API of onze federatie-API's.

 

Wat doet Danssport Vlaanderen?

Als federatie willen we dat iedereen zich thuis voelt in onze danscommunity. Inclusie en de strijd tegen racisme zijn daarin voor ons erg belangrijk.

Onze werking focust in de eerste plaats op de ondersteuning van onze dansclubs, docenten en dansers. Daarbij zetten we onder meer in op sensibilisering en het aanreiken van tools (zoals club-API's, toolboxen, bijscholingen,...). Daarnaast motiveert onze federatie haar dansclubs via de jeugdsportsubsidies ook om werk te maken van een ethisch beleid in de club.

Uiteraard zetten we ook in op een reactiebeleid: als het misgaat, dan is het belangrijk om dat te melden. Elke vorm van pesterijen, grensoverschrijdend gedrag en geweld, dus ook racisme, is namelijk een overtreding van onze reglementen. Bij zulke overtredingen kun je een melding maken bij onze API's en kan er, indien gewenst, een tuchtprocedure worden opgestart.

Danssport Vlaanderen is er zich van bewust dat het werk nooit af is. We blijven dus ook in de toekomst actief werken aan ons inclusie- en antidiscriminatiebeleid.