Alle blogposts

Danssport Vlaanderen bestaat 60 jaar!

Eén van de grootste sportfederaties in Vlaanderen, Danssport Vlaanderen, blaast dit jaar 60 kaarsjes uit. En of er wat te vieren valt:

  • Het ledenaantal blijft elk jaar stijgen,
  • het aantal aangesloten clubs stijgt ook én
  • voor het eerst is dans – Breaking meer bepaald – een discipline op de Olympische Spelen later dit jaar.

Op 24 maart 2024 bestaat Danssport Vlaanderen, een van de grootste sportfederaties in Vlaanderen, 60 jaar. Het begon dus allemaal in 1964. Toen richtte politiecommissaris Victor Colebunders in het Kempense Beerse de vzw Dansliga op. Het doel? Jongeren op een “deftige” manier leren dansen, als tegengif tegen de “zedenverwildering” die de kerkelijke en burgerlijke overheden zagen in de recent ontstane dancings.

Victor Colebunder en echtgenote Anna Nijs

Victor Colebunders en echtgenote Anna Nijs

Dansliga groeide de volgende 50 jaar uit tot een van de grootste sportfederaties in Vlaanderen. Daarom werd in 2015 gekozen om de naam om te vormen naar Danssport Vlaanderen. Ondertussen zijn we nog 10 jaar verder en is Danssport Vlaanderen enkel groter geworden, met meer dan 360 dansclubs en bijna 1000 dansdocenten, die elke week danslessen organiseren voor meer dan 53 000 dansers. En dat aantal stijgt elk jaar. In vergelijking met 2022 groeide het aantal clubs in 2023 met 3,2%, het aantal docenten met 1,8 % en het aantal leden met maar liefst 13,4%. En ook in de eerste maanden van 2024 kan de federatie al een groei optekenen (5,2% extra clubs, 13,3% extra docenten en 1,7% extra dansers).

_DAT0666

Redenen voor die blijvende groei ziet de federatie in de eerste plaats in het laagdrempelige karakter van de sport. Leeftijd, gender, afkomst, beperkingen,… maken allemaal niet uit. Iedereen kan dansen. En dansen is goed voor iedereen: dansen houdt je fit, verlaagt je stress, daagt je mentaal uit en is heel sociaal. Met een breed aanbod aan dansvormen en -stijlen, vindt iedereen ook sowieso een dansles die bij hen past: van peuters tot senioren, alleen of met partner, van line dance tot breaking.

DSC_2218

Het stijgende aantal aangesloten dansclubs en dansdocenten schrijft Danssport Vlaanderen vooral toe aan de voordelen het lidmaatschap hun oplevert. De ondersteuning en begeleiding door de federatie (zoals subsidies, voorbeelddocumenten, vormingen, groepskortingen,…), de community met andere dansclubs en -docenten en de vertegenwoordiging door de federatie van hun belangen, zijn daarin belangrijke factoren.

MadMax op WK breaking 2023 Leuven - Foto Jacowbski
Camine op WK breaking 2023 Leuven - Foto Jacowbski

MadMax (links) en Camine (rechts) op het WK Breaking 2023 in Leuven

Naast die groei is de toevoeging van breaking aan de Olympische Spelen in Parijs ook een reden tot feesten voor dansminnend Vlaanderen. Voor Danssport Vlaanderen worden de Spelen in Parijs hopelijk de kers op de taart van het 60-jarige bestaan. 3 Vlaamse breakers maken namelijk nog kans op een Olympisch ticket: b-girls MadMax en Camine en b-boy Mighty Jimm. Een vierde Vlaamse breaker, b-boy Cis, is de eerste reserve voor de Olympic Qualifiers en kan dus ook nog worden opgevist.

Mighty Jimm op WK breaking 2023 Leuven - Foto Jacowbski
Cis op WK breaking 2023 Leuven - Foto Jacowbski

Mighty Jimm (links) en Cis (rechts) op het WK Breaking 2023 in Leuven