Commissielid Rik Ercken blikt terug op 45 jaar bij Danssport Vlaanderen
Rik Ercken (88 jaar), een op handen gedragen commissielid bij Danssport Vlaanderen, stopt na 45 jaar. Zijn inzet was steeds op vrijwillige basis. Hij werd op de Algemene Vergadering dankbaar in de bloemetjes gezet. We gingen nadien op bezoek bij hem thuis in Bree. Daar vertelde hij over zijn carrière en de geschiedenis van Danssport Vlaanderen.

Hoe lang ben je commissielid geweest?
Rik: “Ik ben sinds 1980 lid van Danssport Vlaanderen (de vroegere benaming was Dansliga). In 1982 ben ik gestart als commissielid in de Nationale Raad, dit was de eerste instantie die naast de beheerraad stond. In 1992 ben ik lid van de Beheerraad geworden. In 1995 ben ik in de Algemene Vergadering gekomen. Vanaf 1992 was ik secretaris van Dansliga. Ik heb toen van elke vergadering een verslag opgemaakt.”
Wat is de taak van een commissielid?
Rik: “We vergaderden ongeveer 3 tot 4 keer per jaar. Dan werden de vragen besproken die zich stelden in bijvoorbeeld de jeugd- of seniorencommissie en werden er gepaste oplossingen gezocht. Ook nieuwe initiatieven komen vaak uit de commissies. Het zijn de commissieleden die de activiteiten mee ondersteunen zoals de jeugddansdag, seniorennamiddagen, enzovoort. Tot nu was ik nog actief in de clubcommissie, maar daar neem ik nu ontslag."
Hebben er belangrijke veranderingen plaatsgevonden in die tijd?
Rik: “In 2004 is Victor Colebunders gestopt en moest ik een nieuwe voorzitter zoeken. Dat werd Gust Luyten. We hebben heel veel vergaderd met hem, want hij wou die functie in het begin niet opnemen. Ik heb hem uiteindelijk toch kunnen overtuigen, samen met Alois Van Herck. Alois heeft vroeger ook in de Algemene Vergadering en Beheerraad gezeteld.
Ik heb deel uitgemaakt van alle commissies en ik ben lange tijd secretaris geweest van de jeugdcommissie. Vanaf 1994 zat ik in de seniorencommissie. In 1995 ben ik terecht gekomen in de wedstrijdcommissie. Ik heb heel veel verslagen moeten maken in mijn leven. Het waren soms lange verslagen van zeven bladzijden. We moesten soms 30 agendapunten bespreken op een vergadering. De vergadering begon dan rond 20u en duurde tot 23u of 23u30.”
Heb je ook gezeteld in de controlecommissie?
Rik: “In 1998 ben ik in de controlecommissie gekomen. We vergaderden één keer per jaar, meestal in een café in Lichtaart (Kasterlee). Victor en Mia Colebunders, Jan Rijken, een dokter en een advocaat maakten deel uit van de controlecommissie. De controlecommissie is ondertussen vervangen door de adviesraad ethisch & gezond sporten.
In 2017 ben ik gestopt als secretaris van Dansliga. Dat viel samen met de naamsverandering naar Danssport Vlaanderen. Toen zijn anderen in het bestuur gekomen. Ik ben 45 jaar lid geweest van Danssport Vlaanderen. Na 2017 zat ik nog in de clubcommissie.”

Had je nog andere activiteiten naast Danssport Vlaanderen?
Rik: “In 1983 ben ik voorzitter geworden van het gewest Limburg binnen Danssport Vlaanderen. Vroeger werd dat gewestvoorzitter genoemd. Ik heb die functie uitgeoefend tot de coronapandemie begon in 2020. Toen we startten, waren alle Limburgse clubs aangesloten bij het gewest. In die tijd waren dat 15 clubs. Als gewest hebben ik 5 keer een Dansligadag georganiseerd. De eerste was in 1986, de tweede in 1991, dan in 1994, 1997 en in 2001. Deze dansdag was een dansavond voor alle leden van Danssport Vlaanderen en ging door in Limburg. De Dansligadag vond plaats in het C.C. in Eisden (Maasmechelen). In 1991 waren er 1800 deelnemers, dat was een recordaantal. We hadden 2 dansvloeren, één boven en één beneden. Als er geen Dansligadag was, ging er eind januari altijd een dansavond door die georganiseerd werd door het gewest Limburg. Nadien hebben we ook teammatchen georganiseerd.”
Wat is voor jou de belangrijkste gebeurtenis geweest?
Rik: “Het zijn er heel veel. Ik had soms 3 vergaderingen per week. Vroeger gingen ze door in Beerse. Dat is een heel eindje vanuit Bree. Alles is eigenlijk een voorname gebeurtenis voor mij.
Ik herinner me nog goed dat ik alle verslagen moest maken van de verschillende commissies tot in 1998; dat werd een te grote klus voor mij. Dan hebben de medewerkers van het secretariaat die taak overgenomen. Sindsdien werd de inhoud van de verslagen bekend gemaakt, ervoor niet. Dat was een nuttige verandering voor mij.
Met de komst van een nieuwe voorzitter, Guido Goderis, in 2008, is er veel veranderd. Zo zijn in 2017 alle commissies en de hele structuur van de federatie veranderd.”
Heb je een evolutie gezien in de danssport?
Rik: “De clubs veranderden regelmatig. Er kwamen clubs bij en er vielen clubs af. Over het algemeen daalde het aantal koppeldansclubs, want als ze geen bestuur meer hadden, moesten de clubs stoppen. In 1993 zijn er nieuwe dansstijlen opgekomen, zoals jazzdans en hiphop, waardoor er meer jonge leden kwamen. Toen is ook de Jeugdcommissie opgericht.”
Had je naast je activiteiten als commissielid nog andere bezigheden? Welk beroep oefende je uit?
Rik: “Van 1964 tot 1995 heb ik les gegeven als leerkracht op de technische school in Bree. Ik gaf technische vakken en beroepspraktijk.”
Je hebt ook een eigen dansclub. Heb je er bepaalde toekomstplannen mee?
Rik: “Ja, mijn dansclub heet Gerdak, gelegen in het sociaal centrum in Bree. De danszaal is in een kelder, tot ongeveer 1,5 m in de grond en is 5 meter hoog. Dit is heel fijn en interessant omdat je dan voldoende zuurstof krijgt in de zaal.
Ik ga binnenkort ontslag nemen als secretaris van Gerdak. We zijn aan het zoeken naar een nieuw bestuur. Als dit er is, wil ik het bestuur verder helpen voor de rest van het jaar. Als dit lukt, stop ik met het bestuur. Dan ben ik ook al bijna 90 jaar. Dan mag de jeugd de club verderzetten. Maar ik blijf lid van de club. Men kan altijd beroep op mij doen als er hulp nodig is. Ik heb dan 45 jaar het secretariaat gedaan van de club.”
Welke danslessen kan je volgen in jouw dansschool?
Rik: “In 1995 hadden we het hoogst aantal cursisten. Toen hadden we 530 cursisten. Bij ons kan je stijldansen, jeugddansen, lijndansen en G-dans (voor mensen met een beperking) volgen. Momenteel volgen 38 gasten G-dans bij Gerdak."
Welke dansstijl dans jij?
Rik: “Stijldansen. Dit heb ik 24 jaar gevolgd. Ik heb nooit zelf dansles gegeven, maar ben wel verschillende keren assistent geweest. Zo heb ik een danslerares uit Lommel enkele jaren geholpen tijdens de lessen.”
Was je als kind al bezig met dansen?
Rik: “Nee, in de jaren 77 ben ik begonnen met lessen stijldansen op de school waar ik les gaf. Een leraar van Opglabbeek organiseerde de lessen. Mijn vrouw en ik hebben toen 1 jaar lessen gevolgd in de turnzaal op school. Het tweede jaar verhuisden de danslessen naar Opglabbeek. Ik ben blijven dansen uit liefhebberij.”
Zit dansen in de familie?
Rik: “Ik heb 4 kinderen, 8 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Mijn tweede dochter doet aan countrydansen. Ze danst dit gewoon in een café, ze is niet verbonden aan een dansclub.”