5, 6, 7, 8: Go downs in breaking

We zoomen in op de acrobatische dansstijl breaking, die zijn toetrede zal maken als nieuwe sport op de Olympische Spelen van Parijs2024. Het competitieformat van die zeer spectaculaire dansvorm is de ‘battle’. Daarbij gaan twee dansers of crews head to head tegen elkaar dansen op de live beats van een DJ. Zo bepalen ze wie de beste is. Typische bewegingen zijn o.a. de 6-step, windmill en de babyfreeze.

18-09-2021_544

Geschiedenis

Breaking, ook gekend als 'bboying' en later door de media 'breakdance' genoemd, is de originele dansvorm van de Hip Hop cultuur. Breaking is ontstaan in de vroege jaren ’70 in de South Bronx, waar de bevolking doorheen harde economische en sociale tijden ploeterde. De jeugd, geteisterd door armoede en bendegeweld, ging op zoek naar andere vormen van expressie en uitlaatkleppen.

Die zoektocht naar expressie mondde uit in het ontstaan van vier elementen, die men later onder één naam gebundeld heeft: HIP HOP. Hip hop maakte ‘something out of nothing’ en zorgde dat het negatieve in iets positiefs werd omgezet. De originele Hip Hop cultuur draaide rond het samenkomen van mensen, het vergeten van problemen, het hebben van een toffe tijd en er ‘fresh’ uitzien. Als we de naam Hip Hop vertalen dan betekent dit ook letterlijk ‘tof feestje’.

4hiphopelementen

Figuur 1: De vier Hip Hop elementen

De pas: go down/thread variatie

Breakers zoeken verschillende en originele manieren om naar de grond te gaan. Die overgangen of 'transitions' van rechtopstaande houding naar de grond, noemt men 'go downs'. Het is niet bij te houden hoeveel verschillende go downs er bestaan en er worden er nog steeds wekelijks nieuwe uitgevonden.

Bboy Mighty Jim heeft ervoor gekozen om een 'thread' toe te voegen aan zijn go-downvariatie. Het principe van de 'thread' kun je nog het best omschrijven als ‘het maken van een lus, waardoor je een ledemaat heen steekt’. Kun je nog volgen? 😊

Zet vooral de tutorial video op en probeer het maar!

Tips van onze experts

Bboy Mighty Jim (high performance arthlete Vlaams Olympisch breaking plan):

  • "Gebruik de zwaai van je benen om het geheel swift en light te houden."
  • "Probeer de move in verschillende richtingen uit te voeren en aan je minder goede kant."

Karim Kalonji (Olympisch coach Vlaams ontwikkelingsprogramma breaking):

  • "Probeer op het einde er echt een punt van te maken dat je tussen je arm en je been door naar voren kijkt. Alsof je je tegenstander aan zou kijken, recht in de ogen, in een battle."

Stijn (Stanny) Luyten (technisch directeur topsport breaking):

  • "Oefen de go down eerst op trage muziek en pas later, als je de beweging vlot kan, op snellere beats."
  • "Probeer de ganse beweging in 1 vloeiende beweging uit te voeren tot je stance (stop) op het einde."
  • "Let goed op het moment wanneer je van handen wisselt in de video."
  • "Het is geen makkelijke beweging, maar geef niet op! De aanhouder wint 😉"
18-09-2021_546