Alle blogposts

5, 6, 7, 8 - Disco swing

In deze “5, 6, 7, 8” nemen we een kijkje bij de social dances. Je krijgt meer bepaald een leuke tip over de disco swing! Met dank aan Davy Claes & Leen Hoefnagels. 

Disco swing kan op verschillende manieren gedanst worden. Feit is dat geen enkele manier fout is. Zolang je in de maat van de muziek, op iedere beat een pas zet, dans je theoretisch gezien een goede disco swing. In de praktijk zijn er wel nog een aantal andere aspecten die medebepalend zijn voor het welslagen van deze dans.

Het mooie aan social dance, zoals de disco swing, is dat ieder zijn of haar eigenheid volledig mag behouden: iedereen danst op zijn of haar manier. Disco swing kan heel smooth gedanst worden, en kan ook met veel pit gedanst worden.

Zo kan je bv. de draai op de vierde tel net iets langer uitstellen bij een heel aantal figuren. Op die manier krijg je pittigere acties. Zoals gezegd kan je dit principe toepassen op tal van figuren. We leggen het principe graag uit aan de hand van een eenvoudige oversteek, een change of place.


Tel 1

Beide dansers achterwaarts. De leider met links, de volger met rechts.

12


Tel 2

Beide dansers herplaatsen de vrije voet.

13


Tel 3

Beide dansers stappen voorwaarts, maar nog zonder draai. De linkervoet van de leider staat nu terzelfder hoogte als de rechtervoet van de volger. De handen zijn een beetje naar buiten toe, weg van het lichaam en ter hoogte van de heupen.

14


Tel 4

Nu pas draaien beiden naar elkaar toe. De leider draait ½ rechtsom en stapt met rechts naar de volger toe. Het rechterbeen is nu voorgekruist. De volger draait scherp rechtsom, ½ draai en eindigt zijwaarts en een beetje naar achter.

15


In de draai zit nu veel meer pit. Door als leider naar de volger toe te stappen, is de afstand tussen beide zodanig dat de volgende pas makkelijk terug achterwaarts geplaatst kan worden. Probeer dit principe gerust eens in andere figuren, waarbij je dus de draai langer uitstelt.

 

Davy Claes & Leen Hoefnagels