Alle blogposts

In the spotlight: waacking

In deze editie van "in the spotlight" stelt onze medewerker Anke Clinck je voor aan haar favoriete dansstijl: waacking. Welkom in de wereld van zelfexpressie, storytelling, drama, eigenheid en performance. De wondere wereld van waacking!
 

Wat is waacking/whaacking?

Waacking is een dansstijl die ontstond in de jaren 70 in de gay clubs van Los Angeles. De jaren 70 werden gekenmerkt door disco en high energy funkmuziek. Het was in die clubs dat de zwarte, Aziatische en latinomannen de vrijheid vonden om zich te uitten. De club was een safe zone waarin de mannen niet beoordeeld werden en ze de dagelijkse kritiek van de buitenwereld konden uitschakelen.

Voor wie nog nooit van de stijl gehoord heeft, doen we een poging om hem te beschrijven. De stijl wordt gekenmerkt door rotationele armbewegingen, expressie, posing, snel voetenwerk en performance, maar het belangrijkste element, dat al die andere bundelt, is muzikaliteit. De armrolls, die hun oorsprong vinden in de schouder, elleboog of pols en over het hoofd gaan richting de bovenzijde van de rug, zijn direct geïnspireerd door martial arts en het gebruik van nunchucks. Verder vinden we invloeden van jazz, gymnastiek en de oude Hollywoodfilms. De visuele overeenkomsten met de stijl locking kunnen worden toegeschreven aan het feit dat beide stijlen rond dezelfde periode werden ontwikkeld in de clubscene in Los Angeles.

in-the-spotlight_waacking_nunchunks

Nunchunks

Punking

Oorspronkelijk heette de dansstijl ‘punking’. Hoewel ‘punk’ origineel werd gebruikt als een denigrerende term, eigende de gay community zich de term toe en wonnen ze hem terug als iets positiefs.

"Punking means to make something your b*tch. Instead of being defeated by a person or thing or situation, punking is how we flipped the script to make it our own."

– Viktor Manoel (een van de originele Soul-Traindansers)
 

What’s in a name: Whaacking?

De originele schrijfwijze van waacking is ‘whacking’. Het woord ‘whack’ wilt letterlijk zeggen ‘to strike with force’! Dat woord vond zijn oorsprong in stripverhalen zoals Batman en Robin, waarbij het woord ‘WHAAAAACK’ letterlijk geschreven stond wanneer iets of iemand werd geslagen.

in-the-spotlight_waacking_whack

Beeld uit Batman & Robin

Ondanks het feit dat 'punking' de originele naam voor de stijl was, werd 'whacking/waacking' de meest populaire naam. Toen de heterogemeenschap verliefd werd op de dansstijl en hij populairder werd bij het brede publiek, wilde ze zich niet associëren met de term 'punking'.

Waacking (met de dubbele “a”) werd gebruikt om de term te onderscheiden van het, op zich dan negatieve, woord ‘whack’ (met een “h”). Het woord ‘whack’ werd vaak gebruikt in hiphop slang, om aan te geven dat iets ‘niet goed’ is. Dat is de reden waarom we vandaag vooral het woord ‘waacking’ gebruiken als mainstream manier om de dansstijl te beschrijven.
 

Toen waacking bijna uitstierf

Waacking vond zijn weg van de LA gay club scene naar het populaire televisie- en dansprogramma ‘Soul Train’.  Originele punks zoals Arthur, Tinker en Andrew creëerden op deze manier meer aandacht en interesse bij het bredere publiek.

in-the-spotlight_waacking_soultrain

Waacking op het programma 'Soul Train'

Helaas werden de jaren 1980 gekenmerkt door de HIV/AIDS-epidemie, die hard toesloeg in de gay community. De meeste originele punks stierven (of werden vermoord), waardoor de stijl uit de mainstream verdween in de jaren 1980 en 1990.
 

Rebirth of waacking

Pas in 2003, toen danser, choreograaf en house dancer Brian "Footwork" Green waacking begon te doceren als een effectieve dansstijl, werd een nieuwe generatie waackers geboren.

Op die manier schudde Brian de waacking-OG’s (nvr: pioniers) wakker om hun kennis te delen met jongere dansers, wat leidde tot een explosie van de waacking-choreografiebeweging.
 

Waacking in 2022

Hoewel we waacking vandaag veel in choreo en battles terugvinden, blijft de stijl een freestyle social dance. Er is plaats voor iedereen binnen waacking. De stijl ontstond initieel om mensen van kleur binnen de LGBTQIA+-gemeenschap sterker te maken, maar vandaag heeft de stijl dankzij die gemeenschap zijn wortels verspreid tot een inspiratiebron voor de volledige nieuwe dansgeneratie. Waacking is een tool voor ALLE dansers, ongeacht gender of etniciteit, om jezelf te uitten en te vinden als danser.

 

Auteur: Anke Clinck