Bijscholing G-dans.png

Bijscholing G-dans

Datum: zondag 2/10/2022

Locatie: Danzateljee, Hogeweg 28, 2600 Antwerpen

Programma:

Uur

Rolstoeldans

 Verstandelijke beperking

Zaal

9u45 – 10u00

Onthaal 

 

10u00 – 11u30

Opstarten G-werking  + good practice

1e verdieping

12u00 - 14u00


 Interactieve workshop:  doceren van dans voor  personen met een  verstandelijke beperking (Emilie)

1e verdieping

13u00 – 14u00

Sessie rolstoeldans (freestyle)  GEANNULEERD


gelijkvloers

14u15 – 15u45

Sessie rolstoeldans
(stijldans)

GEANNULEERD

 

gelijkvloers


Sessie 'Opstarten G-werking' (Elien Moerman van G-sport Vlaanderen):

G-sport, das 100% sporten! Wil jij als clubbestuurder/trainer helemaal klaar zijn om ook met een G-werking van start te gaan? Hoe begin je er aan? Welke doelgroep heb je voor ogen? Kies je voor een geïntegreerde werking of een afzonderlijke werking? Heel wat vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. Ontdek in deze sessie de mogelijkheden die passen binnen jouw vereniging!

We informeren jullie over het G-sportlandschap, de correcte terminologie, de vormings- en ondersteuningsmogelijkheden, het opmaken van een stappenplan enzovoort. De sessie eindigt met een good practice en vragenmoment.

Na deze vorming heb je een duidelijke kijk op mogelijke aanpassingen in de praktijk om met jouw club een G-werking op te starten.

Sessie rolstoeldans (freestyle) (Sarah Soete)

Een 15-tal jaar geleden startte ik met rolstoeldansen samen met mijn zus en mama. 

Enkele jaren later begonnen mijn mama en ik sporadisch eens een dansje te maken en aan te leren. Samen volgden we dan de opleiding tot initiator in de rolstoeldans. Ik ben nu een 10-tal jaar hoofdlesgeefster bij Paradanszo, onze G-dansgroep in Ingelmunster en dus verantwoordelijk voor het grootste deel van de choreo's en het aanleren / aanpassen ervan.

Tijdens de bijscholing sta ik graag even stil bij hoe ik te werk ga. Waar haal je inspiratie? Waarop moet je letten bij het maken van een dansje? Hoe bouwen wij onze lessen op? Op welke manier kan een dansje aangepast worden zodat iedereen kan meedoen? Want daar staan we voor, inclusief dansen en zorgen dat alle dansers, welke beperking ook, mee kunnen dansen!

Sessie rolstoeldans (stijldans) (Greet en Elien Bervoets)

Wij zijn Elien & Greet Bervoets, 2 zussen met een passie voor rolstoeldansen!

Onze danscarrière startte in 1997 tijdens een sportdag voor gehandicaptensport in Lommel en na enkele jaren groepslessen gevolgd te hebben, zijn we in 2003 gestart met te focussen op het wedstrijddansen!  Dat doen we nog altijd met veel plezier, dus je kan ons nog geregeld op de wedstrijdvloer terugvinden tijdens (inter)nationale wedstrijden. In 2009 zijn we gestart met lesgeven aan een groep jong actieve rolstoeldansers, de Rolling Stars. Daar geven we nog steeds les, maar ondertussen geven we ook les in Keerbergen en aan een groep recreatieve dansers in Herent. 

Aangezien wij een passie hebben voor stijldansen, hebben wij ervoor gekozen om onze workshop ook in dit thema te houden. In het eerste deel van de workshop zullen we werken rond hand- en armstyling in het stijldansen. We zullen dit zowel toepassen in het ballroom-dansen als in het latin-dansen. In het tweede deel van de workshop zullen we werken rond partnering.

Deze technieken zullen worden toegepast in het stijldansen, maar de basis hiervan kan natuurlijk ook gebruikt worden tijdens de alledaagse lessen rolstoeldansen.

Interactieve workshop doceren van dans voor personen met een verstandelijke beperking (Emilie Stevens)

Emilie Stevens werkt als dans- en bewegingsdocent bij Theater Stap in Turnhout. Een theatergezelschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook werkt ze als psychomotorisch therapeut in Psychiatrisch Ziekenhuis Bethanië te Zoersel op een afdeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast geeft ze les in hedendaagse dans aan jongeren en volwassenen bij Dansatelier Impuls te Geel.  

Deze workshop richt zich tot personen die weinig tot geen ervaring hebben in het doceren van G-dans.  Er wordt gefocust op de opbouw van een (G)-dansles en er worden praktijkvoorbeelden gegeven. Ook tips over omgaan met de doelgroep komen aan bod.